Algemeen, Bedrijfskunde, Business Development, Business Innovation

Hoe creëer je een BI-omgeving in drie stappen?

0

Business Intelligence, Big Data, allemaal populaire termen in de bedrijfswereld. Sommige mensen ‘geloven’ erin, anderen denken weer dat het een ‘hype’ is. Hoe denkt u hierover? Kan dit fenomeen iets voor uw (MKB) bedrijf betekenen? Wij geloven van wel! Juist voor veel MKB bedrijven ligt hier een kans om te grijpen. Dit willen we kort toelichten. Allereerst de uitleg, wat is Business Intelligence eigenlijk?

Ad

Business Intelligence zal ongeveer gedefinieerd worden als: ‘het proces, de technologieën en tools die nodig zijn om data om te zetten in informatie, informatie in kennis, en kennis om te zetten in een strategie/keuzes die winstgevendheid oplevert.’

Goede managementinformatie en analyse hiervan in een bedrijf helpt bij besluitvorming en leidt tot actie, wat weer resulteert in betere bedrijfsprestaties. Een concreet voorbeeld is bijvoorbeeld welke productcategorieën het beste presteren. Als u dit duidelijk heeft kunt u in sommige gevallen bepalen waarin u energie steekt en welke producten u niet meer aanbiedt. Ook kunt u bijvoorbeeld uw marketingprestaties meten en bepalen welk soort reclame voor uw bedrijf werkt. Of simpelweg meten welke verkopers goed presteren en welke niet. Inzicht in dit soort zaken is essentieel voor optimale bedrijfsprestaties.

Om zaken te meten is natuurlijk bedrijfsdata nodig om de uiteindelijke managementinformatie te creëren. Zodoende heeft u als bedrijf bepaalde IT systemen nodig die data opslaan. Voor de verkoop bestaat bijvoorbeeld een CRM-systeem. Hierin slaat u vele gegevens op, die naast de algemene voordelen van een CRM-systeem, ook interessante managementinformatie kan opleveren. Zo zijn er drie stappen waaraan u o.a. moet denken als u met BI wilt beginnen:
1. Data creatie en opslag
2. Data omvormen in managementinformatie
3. Analyse van managementinformatie en besluitvorming

Hierin zitten de twee perspectieven op Business Intelligence verweven, een managementperspectief en een technisch perspectief. Vanuit het managementperspectief wordt bekeken welke informatie nodig is voor het managen en vanuit het technische perspectief kijkt men naar de technische realisatie van de IT-infrastructuur.

Stratic-advice is helpt met het creëren van een Business Intelligence omgeving. Creëren, analyseren en adviseren is hierin ons motto. Onze producten (Excel BI en Zoho CRM) zijn juist voor de MKB bedrijven geschikt omdat ze relatief goedkoop zijn en eenvoudig te gebruiken.

Wilt u weten welke managementopleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

Auteur Albert-Jan Schouten – Het spel waarin intelligentie, karakter en ervaring zij aan zij strijden om de winst. Naast mijn studie ben ik Business Controller bij Medicover veiligheidstrainingen B.V. te Tiel. Ik ben onder meer verantwoordelijk voor de financiën en IT. Ik zie toe op de efficiëntie en effectiviteit van processen in de organisatie en probeer deze zo nodig te verbeteren. In deze functie heb ik veel ervaring opgedaan met betrekking tot financiële zaken en me in allerlei processen kunnen verdiepen wat kennis en ervaring heeft opgeleverd. Ik heb onder meer gewerkt aan een uniek cursistenadministratiesysteem voor de trainingsmarkt. Ook heb ik een CRM omgeving opgezet en een nieuw boekhoudpakket geimplementeerd met veel automatiseringen. Het constant verbeteren van bedrijfsprocessen is interessant en uitdagend.

About the author / 

Albert Jan Schouten
Albert Jan Schouten

Mijn naam is Albert Jan Schouten. Ik studeer Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. De studie Bedrijfskunde heb ik gekozen vanwege de brede benadering van het bedrijfsleven. Vooral de richting strategie spreekt mij aan. Het levende 'schaken'. Het spel waarin intelligentie, karakter en ervaring zij aan zij strijden om de winst. Meer informatie over Stratic Advice vindt u hier.

Management Career Nieuwsupdate

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.