Algemeen

The biggest bang for the buck: de meest effectieve manier om te groeien in procesvolwassenheid

procesvolwassenheid

The biggest bang for the buck: de meest effectieve manier om te groeien in procesvolwassenheid

De fase van procesvolwassenheid waar een organisatie zich in bevindt, bepaalt welke vorm van procesoptimalisatie het meest effectief is. Procesvolwassenheid is de mate van ontwikkeling van de processen die essentieel zijn voor een succesvol draaiende operatie. In het vorige artikel van Supply Value van 17 november 2017 over ‘the biggest bang for the buck’, werden drie globale mogelijkheden voor organisaties geïdentificeerd waarmee zij processen kunnen optimaliseren, te weten: continu verbeteren binnen de operatie, het anders verdelen van huidige resources, of het aantrekken van extra resources. Deze drie globale mogelijkheden samen overlappen alle mogelijke opties die er zijn om procesoptimalisatie te verwezenlijken.

Ad

Onderzoek

Supply Value heeft tussen september 2017 en januari 2018 in samenwerking met de Universiteit Tilburg een onderzoek uitgevoerd naar de meest effectieve manier om potentiële procesoptimalisatie te verwezenlijken, afhankelijk van een bepaalde fase van procesvolwassenheid. Hierbij is een volwassenheidsmodel ontwikkeld, bestaande uit zes belangrijke interne factoren en vijf fases van procesvolwassenheid. De resultaten en aanbevelingen van dit onderzoek komen voort uit interviews met managers uit de operatie – produceren, verpakken, vervoeren – binnen (in omvang) verschillende bierbrouwerijen in Nederland. Denk hierbij aan een gevarieerde groep brouwerijen, bestaande uit een microbrouwerij, middelgrote brouwerijen, maar ook grote multinationals. De interviews zijn afgenomen binnen het gehele spectrum van procesvolwassenheidsfasen.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek tonen aan wat de meest effectieve manier is om te groeien in procesvolwassenheid. Deze verschilt per volwassenheidsfase op basis van een aantal factoren. Binnen bierbrouwerijen zijn er tevens een aantal andere interessante factoren belangrijk binnen alle fasen van volwassenheid waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is bijvoorbeeld de relevantie van de drie M’s (machines, methodes en mensen) verschillend binnen de fases van volwassenheid.

Leestip: PostNL: succesvol innoveren door een creatieve leercultuur

Lees het artikel

Bron: The biggest bang for the buck: de meest effectieve manier om te groeien in procesvolwasssenheid

Auteur: Jon van Zwieten, Consultant Supply Value

About the author / 

Redactie Management Career

Management Career (MMC) is het online platform voor management executives & business leaders in Nederland met up-to-date informatie over finance & accounting, strategische management, hrm, bedrijfskunde, management & leadership en ICT & CRM. U vindt op dit platform belangrijke trends en ontwikkelingen binnen de genoemde vakgebieden, relevante carriers-informatie, actuele kennis en inzichten en agenda-informatie over events, bijeenkomsten en opleidingen.

Management Career Nieuwsupdate

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.