Algemeen, Management & Leadership, Strategisch Management

Strategische personeelsplanning is geen rocket science: denken en doen

strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning is geen rocket science: denken en doen

En ‘kijken’ is daarbij het sleutelwoord, zeker in de beginfase. Wie als kip zonder kop begint met het verschuiven van zijn mensen van de ene naar de andere functie, loopt tegen de lamp. “Dat is kortetermijndenken”, weet Hanneke Moonen van adviesbureau Moon HRM. “Terwijl SPP juist draait om de langere termijn.” Waar sta je? Wat gaat de markt doen? Hoe verandert je branche? Waar wil je naartoe? En wat moeten je mensen kunnen om daar te komen? Zomaar wat vragen waar je antwoord op moet vinden voordat je van start gaat met SPP. Moonen: “Pas als je weet wat je nodig hebt kun je bepalen wat er moet veranderen.”

Ad

Heet ijzer

Je succes staat of valt dus bij een goede analyse. Kennis is immers macht. En zo’n analyse maken is geen rocket science, stelt Moonen, auteur van het HOE-boek voor strategische personeelsplanning. Moonen: “Je moet gewoon beginnen. Maar je moet wel de juiste stappen nemen en vervolgens niet blijven hangen in je analyse. Een van de grootste valkuilen van SPP is het niet snel genoeg concreet maken van je plannen.” IJzer smeed je wanneer het heet is.

Weet je waar je naartoe wilt en hoe de branche zich ontwikkelt? Heb je je personeelsbestand duidelijk voor ogen? En weet je wat je personeel moet kunnen om klaar te zijn voor de toekomst? Bepaal dan zo snel mogelijk je speerpunten en stel een plan van aanpak op. Kijk bij dat actieplan niet alleen naar je individuele werknemers. “Met strategische personeelsplanning kijk je juist over afdelingsgrenzen heen”, adviseert Moonen. “Misschien heeft de ene afdeling precies de mensen in huis die de andere mist.”

Brandjes blussen

De digitalisering en automatisering van HR-processen levert veel informatie op. Die informatie helpt HR-professionals om de juiste inzichten te krijgen. Als je dit inzicht hebt, maak je namelijk gefundeerde en strategische keuzes over je personeel. Sta je op het punt te reorganiseren? Stel SPP dan nog even uit, adviseert Moonen. “Je moet eerst de heftigste brandjes blussen voordat je een plan voor de toekomst kunt ontwikkelen.” Ook als je geen duidelijk toekomstdoel hebt moet je SPP links laten liggen.

Wilt u weten welke HRM opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

Strategische personeelsplanning is een middel om je mensen toekomstbestendig te maken, en geen doel op zich. Het kost de nodige tijd en energie. Moonen: “Dus zet het alleen in als je die tijd en energie ook hebt. Pas dan zorg je ervoor dat strategische personeelsplanning doordringt tot in de haarvaten van je organisatie en wordt het meer dan een eenmalige experiment.”

 

Bron: Strategische personeelsplanning is geen rocket science: denken en doen

Auteur: Hanneke Moonen

About the author / 

Redactie Management Career

Management Career (MMC) is het online platform voor management executives & business leaders in Nederland met up-to-date informatie over finance & accounting, strategische management, hrm, bedrijfskunde, management & leadership en ICT & CRM. U vindt op dit platform belangrijke trends en ontwikkelingen binnen de genoemde vakgebieden, relevante carriers-informatie, actuele kennis en inzichten en agenda-informatie over events, bijeenkomsten en opleidingen.

Management Career Nieuwsupdate

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.